logo

Friss diagnózis

A részletekért görgess tovább

Frissen diagnosztizált cukorbeteg vagy? Természetes, ha most sok benned a bizonytalanság és úgy érzed, hogy egy nehéz és lemondásokkal teli élet következik a számodra. Próbálj meg minél több információt gyűjteni a cukorbetegségről, azonban fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódj! Mielőtt bizonytalan, internetes tartalmak mentén változtatnál a kijelölt étrenden vagy az orvos által előírt terápián mindig konzultálj kezelőorvosoddal, dietetikusoddal!

Nem vagy egyedül!

Fontos, hogy ne azonosítsd magad a betegséggel, hanem olyan állapotként gondolj rá, amely odafigyeléssel és rendszeres kontrollal kordában tartható. Változással, változtatással és tudatossággal teljes értékű életet élhetsz 2-es típusú diabétesszel is.

Találd meg az egyensúlyt!

Menni fog!

Légy türelmes magaddal, a cukorbetegséghez való alkalmazkodás hosszú folyamat, amelyben idővel egyre jobbá válhatsz. Az utad során kisebb-nagyobb hibák is előfordulhatnak, vagyis az egyensúly eléréséhez hozzátartozik, hogy megbocsáss magadnak, ha valami nem a tervek szerint sikerül.

Beszéljünk róla!

Számos sztereotípia él a 2-es típusú cukorbetegségről, és az is előfordulhat, hogy a környezetedben nem mindenki érti meg azonnal, mi mindennel jár együtt ez az állapot. Természetes, ha nem szívesen beszélsz a betegségedről, mégis nagyon fontos, hogy tájékoztasd a környezetedet az állapotodról, amely egy esetleges rosszullét esetén akár életmentő lehet! 

„A munkatársaim és a főnököm előtt sokáig titkoltam, hogy cukorbeteg vagyok, mert attól féltem, hogy „problémás” munkaerőnek tartanak majd. Aztán egy napon bekövetkezett, amitől a legjobban tartottam: egy fontos prezentáció során rosszul lettem és nem volt más választásom, mint 15 perc szünetet kérni, hogy összeszedjem magam. Még aznap elmondtam a főnökömnek és a kollégáimnak, hogy cukorbeteg vagyok: nagyon megértően fogadták. Rájöttem, hogy feleslegesen titkolóztam. Azóta nagyobb biztonságban érzem magam.” – Katalin (45)

Kéretlen vs. hasznos tanácsok

Friss a diagnózis esetén természetes, hogy az előtted álló új kihívások miatt úgy érzed, hatalmas nyomás nehezedik rád, s miközben a környezeted megpróbál útmutatást és támogatást nyújtani neked (beleértve az orvosodat is) az étrendedre, életmódodra vonatkozóan, benned egyre csak növekszik a frusztráció.

Fogadd eszközként, ne fegyverként!

Az ilyen fajta stresszel szemben a legjobb védekezés az lehet, ha megérted: miközben tanácsokat adunk nehéz elkerülni a „ne” a „kell” és a „kellene” szavakat. Ha rosszul értelmezed, akkor inkább letörnek, mintsem hogy építő jelleggel megfogadnád és beépítenéd azokat.
Próbáld meg kiszűrni a hasznos, építő tanácsokat abból, ami tolakodónak hat. Ahogy egyre ügyesebbé válsz a tanácsok megfogadásában, magaddal szemben is megengedőbb leszel.

Ha inzulint kell adni...

Természetes, ha félsz a tűszúrástól és az ezzel járó fájdalomtól. Segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy a fájdalomtól való félelem gyakran sokkal nagyobb, mint tűszúráshoz társuló tényleges fájdalom.
Próbáld meg tudatos légzéssel ellazítani a testedet és ezzel elűzni a felkavaró érzéseket. Ennek eredményeképp kisebb fájdalmat fogsz tapasztalni.

 „A Legnehezebb az volt, hogy megváltoztassam azt a hidelmeet, hogy „ez fájni fog”. Az évek során megtanultam megváltoztatni a hozzáállásomat és ellazítani az izmaimat, így már szinte nem is érzem.” – Tamás

Próbáld meg tudatos légzéssel ellazítani a testedet és ezzel elűzni a felkavaró érzéseket. Ennek eredményeképp kisebb fájdalmat fogsz tapasztalni.

 „A Legnehezebb az volt, hogy megváltoztassam azt a hidelmeet, hogy „ez fájni fog”. Az évek során megtanultam megváltoztatni a hozzáállásomat és ellazítani az izmaimat, így már szinte nem is érzem.” – Tamás

Együtt könnyebb!

A cukorbetegként élők az idő jelentős részében magukra vannak utalva az állapotukkal. Az egészségügyi szakemberek támogatásához és tanácsaihoz való hozzáférés meglehetősen korlátozott lehet, ami a csalódottság vagy segítség nélküliség érzéseit ébresztheti fel.
Segíthet, ha csatlakozol egy lakóhelyedhez közeli cukorbeteg klubhoz vagy a közösségi médiában keresel olyan csoportokat, ahol más cukorbetegekkel találkozhatsz és megoszthatjátok egymással a tapasztalataitokat, kérdéseiteket, esetleges félelmeiteket.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kifejezetten diabétesszel élők számára hozta létre Diab kör néven zárt csoportját a Facebook-on.

Itt csatlakozhatsz: Diab Kör | Facebook