logo

Ne vedd a szívedre

A részletekért görgess tovább

Így csökkentheted a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát, ha 2-es típusú cukorbetegséggel élsz.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása lassú folyamat, nem egyik napról a másikra történik: az inzulin csökkenő működéseként alakul ki, és akár 4-szer magasabb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására.

Itt az ideje egy szívből jövő vallomásnak!

Minél több ideig él valaki cukorbetegséggel, annál magasabb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának.

„Az orvosom gyógyszeres kezelést javasolt annak érdekében, hogy a vérnyomásomat a megfelelő mederben tartsuk. Rendszeres kontroll mellett időről időre változtat a gyógyszeremen.” – János (55 éves)

„Tudom, hogy az állapotom potenciálisan életveszélyes állapot – és ismerem az összes szövődményt, ami felmerülhet. Mindig megpróbálok pozitívan tekinteni a jövőbe és az előttem álló napra összpontosítani.” – Éva (59)

Hol kezdjük és hogyan?

Ha a szív- és érrendszeri megbetegedésekről van szó, a megelőzést célzó erőfeszítések elsősorban az életvezetéssel és a kockázati tényezőkre vonatkozó beavatkozásokkal kapcsolatosak: egyes vércukorszint-csökkentő kezelések például segíthetnek csökkenteni a szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát is.

A magas vérnyomás és a magas vércukorszint mellett, a következők is hozzájárulhatnak a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához:

Az életmódbeli változtatások – köztük az egészséges étrend, a rendszeres testedzés, valamint a dohányzástól és az alkoholtól történő tartózkodás – sajnos nem mindig elegendő. Az egészséges életmód mellett az személyes állapotod függvényében gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Rendszeresen konzultálj a kezelőorvosoddal!

„Elmentem a háziorvosomhoz éves vizsgálatra. Minden tökéletes volt – eltekintve attól a ténytől, hogy valójában 2-es típusú cukorbeteg vagyok, amiről fogalmam sem volt.” – Károly (50)

Fontos, hogy a kezelőorvosoddal minden esetben beszéld meg, hogy milyen gyógykezeléssel kezelhető leghatékonyabban a 2-es típusú cukorbetegség, és csökkenthető a szív- és érrendszeri események kockázata.

Amit mindenképp beszélj meg az orvosoddal:

Nyomtasd ki ezt a gyors útmutatót, mielőtt ellátogatsz az orvosodhoz, amely segítségedre lesz abban, hogy milyen kérdéseket járjatok körbe a konzultáció során. 

Életmódváltással és megfelelő gyógykezeléssel teljes életet élhetsz már kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén is, azonban nem szabad elfelejtened, hogy minden nap tenned kell azért, hogy segítsd és fenntartsd az anyagcseréd egyensúlyi állapotát!

Milyen döntéseket kell hoznod annak érdekében, hogy továbbra is hosszú és tartalmas életet élhess? Nézd meg a videót!